Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så förvandlar du yoghurten till pålägg – och hör kockens tips på hur man kan ta tillvara på rester från grönsaker i klippet ovan. Foto: SVT

Kocken tipsar: Så kan du förvandla slattarna i kyl och frys

Uppdaterad
Publicerad

Löningen känns avlägsen och kylen ekar tom – eller? I många kylar blir det ofta små tråkiga kanter och slattar kvar. Och resterna kan mycket väl fylla ut maträtterna eller bli något helt nytt.

– Det finns mycket pengar att spara genom att använda allt, säger Therese Andersson, kock.

Hon jobbar som arbetsledare i köket på Finningeskolan i Strängnäs och arbetar aktivt med att minska matsvinn.

– Jag tror generellt att svenskarna är dåliga på att använda all mat de har hemma, säger hon.

För många har de skenande matpriserna varit en utmaning och nu under januari kan det vara extra tufft. Therese Andersson tror att många kan få ihop mer av maten de har i kyl och frys än de tror:

– Har du skinka kvar i kylen – ha det på pizzan eller i en pastasås. Riv de tråkiga morötterna och ha dem i bröd. Ska du inte använda det på en gång går det alltid att frysa in, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.