Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rivningen av stugorna påbörjades under vintern. Det är förklaringen till att området i dagsläget ser nedgånget ut, menar Kawa Mirzai. – På sommaren brukar det vara välstädat och fint här, säger han. I klippet berättar han för reporter Serafia Olausson varför många av stugorna bryter mot reglerna. Foto: SVT/Aymen Mussa

Koloniförening i Eskilstuna byggde för stora stugor – nu blir de vräkta: ”Drabbar sjuka och pensionärer”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun har sagt upp avtalet med en koloniträdgårdsförening i Lagersberg, Eskilstuna. Detta efter att flera kolonistugor uppförts utan bygglov och för att det inte åtgärdats i tid.

Det är tre år sedan Eskilstuna kommun gjorde en första tillsyn i kolonilotten. Då konstaterades det att flera kolonistugor på de totalt 38 odlingslotterna uppförts utan bygglov.

Under sensommaren 2023 kom beskedet att föreningen måste ta bort alla otillåtna byggnader inom sex veckor.

– Att skära ner på byggnaderna har tagit hårt på medlemmarna, eftersom de lagt mycket pengar på stugorna. Men medlemmarna har ändå gått med på det, säger föreningens kassör Kawa Mirzai.

Efter beskedet har kolonilotterna mellan Råbergstorp och Kronskogen delvis börjat rivas.

Klarade inte av att riva i tid

Men rivningen skedde inte tillräckligt fort, och under vintern meddelade kommunen att föreningens arrendeavtal kommer att sägas upp. Nu har det formella beskedet kommit, och det står klart att lottinnehavarna har till den 31 maj på sig att ta bort allt. Ingen får ekonomisk ersättning.

Kan få återvända igen

Ricardo Juan Dojorti, mark- och exploateringschef på Eskilstuna kommun, säger att föreningen haft goda möjligheter sedan slutet av 2021 att åtgärda felen.

– Fokus ska ligga på att vi hedrar våra avtal, stort som smått. Vi ska behandla alla lika och skulle vi ducka för en så skulle vi ducka för fler. Vi gör rätt i att bevaka våra avtal, säger han.

Marken ska förbli koloniträdgård och de enskilda lottinnehavarna är inte hindrade från att hyra lotter på samma plats igen. Men innan dess ska allt utom jord och växter bort.

Kan du förstå att de är frustrerade över att allt ska bort när det ändå finns en chans att de får vara kvar?

– Jag kan förstå att de tycker att det är ologiskt på ett sätt men vi har ett avtal med den här föreningen och håller man sig inte inom ramen så får man säga upp avtalet, säger Dojorti.

I klippet ovan berättar Kawa Mirzai från koloniföreningen om situationen och hur det kommer sig att många av stugorna bryter mot reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.