Lars Larsson, M, menar att man har det ”rätt kärvt” ekonomiskt i kommunen och att det är därför man tagit beslutet. Foto: SVT

Kommun säljer museisamling: ”Vi måste få ihop ekonomin”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska de sista tusen föremålen i Strängnäs kommuns museisamling auktioneras ut. Detta görs av ekonomiska skäl, menar ordföranden i kommunens kultur- och fritidsnämnd.

På tisdagen påbörjades katalogiseringen av föremålen på Strängnäs kommuns museisamling. De kvarvarande föremålen ska läggas ut till auktion.

Lars Larsson, M, är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Vid det senaste valet tittade vi i majoriteten på ekonomin. Vi har stora frågor att titta på vad gäller kulturskolan, fritidsgårdar och biblioteken. Vi måste ju få ihop ekonomin och då såg att vi att de här samlingarna drar stora pengar. Det är dyrt med museum, säger han.

”En livlig debatt”

Hur dålig ekonomi har ni egentligen?

– Det är en bra fråga. Vi är en kommun som har det rätt kärvt med ekonomin. Vi har en stor låneskuld till exempel.

Men beslutet att sälja ut samlingen har fått en hel del kritik från Strängnäsbor, enligt Lars Larsson har många tyckt att försäljningen är för jäklig.

– Oh, ja. Vi har haft en livlig debatt.

Unik försäljning

I och med nedläggningen spar kommunen in hyran på drygt 470 000 kronor per år. 

Den 24 september drar nätauktionen igång och drivs av Nyköpings auktionsverk.

Enligt Strängnäs kommun antikvarie är denna typ av avveckling och utförsäljning unik i landet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.