Tobias Plantin, säkerhetschef i Katrineholms kommun, uppmanar invånare att ta kontakt med kommunen om de blivit drabbade. Foto: TT/Privat

Kommunen varnar för falska rörmokare: ”Det handlar om bluffmakare”

Publicerad

Invånare i Katrineholm har slagit larm om att de fått samtal från falska rörmokare som uppger att de ringer ifrån kommunen.

– Det handlar om bluffmakare, säger Tobias Plantin, säkerhetschef på Katrineholms kommun.

Enligt kommunen riktar bedragarna främst in sig på äldre. Genom att ringa personer och uppge att de är rörmokare från kommunen vill de göra ett hembesök.

– Det handlar om bluffmakare som vill lura in sig hos folk och komma in snabbt. De påstår att de ska utföra ett rörmokarjobb, säger Tobias Plantin.

”De här brottslingarna är kreativa”

Han menar att denna typ av bedragare dyker upp under olika perioder.

– Det har tidigare varit personer som uppger att de är barnbarn till den person som de försöker lura för att komma åt kontouppgifter. De här brottslingarna är kreativa, säger han.

Gör en polisanmälan

Kommunen uppmanar alla invånare som fått ett liknande samtal att kontakta kommunen och göra en polisanmälan.

– Det är så klart inte bra att sådant händer i kommunen. Men vi pratar med polisen och arbetar med att sprida ut informationen kring det här för att höja medvetenheten kring den här frågan, säger Tobias Plantin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.