Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dags att andra kommuner kliver fram” Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eskilstuna och Katrineholm vill säga nej till flyktingar

Publicerad

Kommunerna i Sörmland ska gemensamt ta emot 136 flyktingar nästa år via bosättningslagen. Länsstyrelsen har nu kommit med ett förslag på hur de ska fördelas – men Eskilstuna och Katrineholm önskar slippa.

– Vi har tagit ett stort solidariskt ansvar och det är dags att andra kommuner kliver fram innan man återigen lägger ett stort ansvar på Eskilstuna, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Det var när de sörmländska kommunernas respektive kommunstyrelseordföranden träffade länsstyrelsen i fredags som Jimmy Jansson (S) från Eskilstuna och Johan Söderberg (S) från Katrineholm framförde att de 16 respektive 11 flyktingar som anvisats dem inte bör komma just dit.

De tycker att det nuvarande systemet, som bland annat bygger på lediga bostäder och jobb, inte matchar kommunernas faktiska situation.

Men för att de inte ska behöva ta emot de anvisade flyktingarna måste andra kommuner i Sörmland ta deras del, och det var inget som de andra kommunerna erbjöd sig att göra vid mötet med länsstyrelsen.

I klippet får du höra varför Jimmy Jansson (S) tycker att Eskilstuna ska undantas och vad förslaget skulle innebära för respektive kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.