• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Hemsidan om serien ”Inga Lindström” lanserades första februari. Foto: Nyköpings kommun

Kommuner startar Inga Lindström-sajt – för att locka tyska turister

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Sörmland och Östergötland har startat en hemsida som är kopplad till den tyska serien och filmerna ”Inga Lindström”, som utspelar sig i länen. Tanken är att locka tyska turister till regionen.

Serien har pågått sedan 2003 spelats in i olika delar av Sörmland och Östergötland.

– Hemsidan ska vara en inspirationssajt för de som är intresserade av filmerna och att besöka vår region. Det är ett sätt att fånga upp besökare och frukten av samarbetet mellan kommunerna längst kusten från Linköping till Södertälje, säger turistchef Erik Lindhe på Nyköpings kommun.

Samarbete mellan kommunerna

Mycket av det som visas i filmerna är platser från regionen.

– Allt vi kommunicerar har koppling till filmerna och de inspelningsplatser som varit med. Varje film har cirka 8-10 miljoner tittare, vilket är en otrolig marknad. Vi i Nyköpings kommun har även en stark koppling till filmteamet som varit i Nyköping ända sedan de började filma år 2003, säger Erik Lindhe.

Hemsidan är ett samarbete mellan kommunerna i Nyköping, Oxelösund, Trosa, Linköping, Söderköping, Norrköping och Södertälje.

Efterfrågan från turister

Förhoppningen är enligt turistchefen att anordna specifika Inga Lindström-resor.

– Ett antal av kommunerna jobbar med ett partnerskap med kommunikationsföretaget Visitsweden för att se om vi kan jobba med tyska researrangörer och press i Tyskland för att nå ut.

Enligt Gabriella Sandberg, turistansvarig på Oxelösunds kommun, har det funnits en efterfrågan kopplat till turism och serien.

– Det har varit många tyska turister som kommit till turistbyråerna och frågat var inspelningarna har varit och vill uppleva Inga Lindström-land.

Hon hoppas att hemsidan kan ge turismen i kommunerna en skjuts framåt.

– Vi hoppas såklart att hemsidan kommer att hjälpa. Sedan har vi flera planer på hur vi ska jobba tillsammans mellan kommunerna och försöka hitta fler kopplingar som till exempel med second hand och loppisar som är populärt bland turister. Vi vill ha lite olika punkter som knyter an utöver Inga Lindström, säger Gabriella Sandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer