Bertil Andersson (M) är styrelseordförande för Kommunfastighet i Eskilstuna. I klippet kan du höra vad han och det kommunala bostadsbolaget menar har hänt i Fröslunda och två andra områden i Eskilstuna sedan man införde ett så kallat inkomstkrav under 2020. Foto: SVT

Kommunala bostadsbolaget efter kravet på inkomst: ”Har blivit lugnare”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året infördes krav på inkomst från arbete, studiemedel eller pension i allmännyttans lägenheter i Lagersberg, Fröslunda och Brunnsbacken i Eskilstuna. Kommunfastighet har nu gjort en utredning som visar hur det gått.

För att motarbeta den socioekonomiska segregationen i Eskilstuna beslutade den politiska majoriteten att bland annat ge kommunala bostadsbolaget Kommunfastighet i Eskilstuna i uppdrag att införa ett så kallat inkomstkrav.

Under förra året infördes det i tre områden i Eskilstuna: Lagerberg, Brunnsbacken och Fröslunda.

Kravet innebär att människor som inte redan bor i områdena – och som inte har inkomst från arbete, studiemedel eller pension – inte får flytta dit. De får i stället söka sig till andra delar av staden eller till privata fastighetsbolag.

En första utvärdering har gjorts och vad Kommunfastighet kommit fram till hör du i klippet.

Så många lägenheter med inkomstkrav hyrdes ut under 2020:

• Brunnsbacken: 71

• Fröslunda: 181

• Lagersberg: 50

Under 2020 hade Kommunfastighet 50 så kallade internflyttningar i dessa områden. Det vill säga flyttningar där människor som redan bor i områdena bytt bostad.

Källa: Kommunfastighet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.