Nyköpings kommun ska utreda ny ridanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Bullersta blev en privat gård har turerna kring ridskoleverksamheten varit många. Nu ska kommunen utreda förutsättningarna för ridsporten i Nyköping.

Nyköpings kommun har varit tydliga med att det ska finnas en barn- och ungdomsverksamhet inom ridsport i kommunen, men när Nyköpings ridsällskap gick i konkurs i våras såldes ridanläggningen vid Bullersta. Och sedan dess har 150 elever varit utan sin fritidsverksamhet.

Bullersta på dagordningen

Frågan stod på dagordningen när kommunstyrelsen sammanträdde på måndagen, men det är många detaljer att ta hänsyn till.

– Det vi ser är att vi behöver titta på andra alternativ för ridsporten och för föreningsverksamhet. Framförallt så att barn och ungdomar ska ha möjlighet att utöva sin fritidsverksamhet. Vi kommer se till att det blir gjort nu då, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Trötta på ovissheten

Men att gå i ovisshet har de inblandade tröttnat på. Många elever har redan lämnat ridskolan och Mia Jägerdén, som har driver ponnyskolan, har flyttat sin verksamhet till granngården. Däremot söker hon en långsiktig lösning för alla parter och hon hoppas på att kommunen startar en ny ridskola snart. Med eller utan hennes verksamhet.

– Det kanske egentligen är en självklarhet att kommunen borde stå för en sådan här typ av verksamhet. Nu är jag lite partisk eftersom att jag har jobbat på ridskola i hela mitt liv, men ridskolevärlden är en bra grund att tillbringa några år på, berättar Mia.

”Det är komplicerat”

Mia berättar att hon bara försöker överleva morgondagen just nu. Hon har varit nära på att lägga ned sin ponnyskola också, men i och med barnens engagemang har hon förstått vikten av att fortsätta jobba med det hon gör.

– Jag vill se hundra procent fokus på barn- och ungdomsverksamheten. Det är i alla fall vad jag tycker att det här handlar om, säger Mia Jägerdén.

Men, Urban Granström kan inte lova att Nyköpings kommun är i närheten av någon lösning eller beslut.

Det har varit en lång process, vad är det som tar tid?

– Vi har försökt med de medel vi har att se till att det finns bra förutsättningar. Det är komplicerat kring Bullersta, men nu försöker vi se framåt och hitta andra alternativ. Nu lägger vi allt fokus på det, säger Urban Granström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.