Advokat Mats Emthén har utsetts till konkursförvaltare för företagen och han hoppas att delar av verksamheten ska kunna räddas. Foto: SVT

Konkursförvaltaren: ”Konflikten om badhuset orsak till Rydbergs konkurs”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten med Nyköpings kommun om badhuset kostade Rydbergs 15 miljoner och orsakade konkursen. Det säger konkursförvaltaren Mats Emthén.

Bolaget Rydbergs bygg AB i Nyköping, med cirka 100 anställda, försattes i konkurs på måndagen, tillsammans med två systerbolag Kempes i Nyköping AB och Edvin Nilson & son plattsättnings AB.

– Huvudorsaken är den konflikt som Rydbergs haft med Nyköpings kommunen angående badhuset. Bolaget har inte orkat komma ikapp efter det, förklarar advokat Mats Emthén, som utsetts till konkursförvaltare.

Försöker rädda vissa projekt

Men hoppet är inte ute om att kunna rädda delar av verksamheten. 

– Vi jobbar hårt med det för närvarande. Vi ska träffa beställarna och se vad vi kan göra. Ett stort antal projekt tror jag ändå att vi ska kunna lyckas rädda. Det finns bland annat tre stora i Nyköping, till exempel Storken, säger han.

Uppsagda får statlig lönegaranti

De tre bolagen har sammanlagt 100 anställda, men eftersom även underentreprenörer kommer att drabbas handlar det om cirka 250 personer som berörs.

– Som konkursförvaltare är vi skyldiga att säga upp dem, men de kommer att få statlig lönegaranti. Sedan är det ju bra konjunktur inom byggbranschen, så jag tror nog att de flesta kommer att hitta nya jobb ganska snart, säger Emthén.

Och Mats Karlsson, chef på Arbetsförmedlingen i Nyköping, delar den bilden.

– Även fast att konjunkturen har avstannat litegrann finns det mycket lediga jobb inom byggbranschen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer