Hör Andreas Wikström, insatsledare, berätta om bussbranden och släckningsarbetet. Foto: SVT

Buss i lågor i centrala Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

En buss totalförstördes i en brand i centrala Eskilstuna på fredagen. Larmet kom vid 12.15-tiden.

– Förloppet var ganska snabbt och det blir extra dramatiskt när den står mellan två husbyggnader, säger insatschefen Andreas Wikström.

Bussen började brinna på Gymnastikgatan. Ingen fanns ombord då räddningstjänsten kom fram och enligt polisen finns det inga uppgifter om personskador.

Bussen evakuerades

Det rör sig om en passagerarbuss som kör för Sörmlandstrafiken, med 5-10 passagerare ombord.

– Det jag fick höra var att bussen var evakuerad, och jag fick inga uppgifter om att någon kommit till skada, säger Joakim Karlén, verksamhetschef för den allmänna kollektivtrafiken i Sörmland.

Gymnastikgatan spärrades av för att ge utrymme för räddningstjänstens arbete.

Bussen var släckt någon halvtimme efter larmet.

Finns varningssystem

Enligt Joakim Karlén är det inte vanligt att bussar börjar brinna, även om det förekommer. Om det inträffar finns det varningssystem som ska larma.

– Det finns ett antal varningssystem som varnar föraren så att man kan stanna bussen och evakuera, så att ingen blir skadad, säger Joakim Karlén.  

Han tror inte att händelsen kommer att påverka övrig busstrafik i särskilt stor utsträckning.

– Självklart kommer det inträffade på något sätt störa och hindra trafiken och busstrafiken förbi där det hände. Men jag tror att störningen blir ganska begränsad, trafikföretaget har ett ansvar för att upprätthålla trafiken och jag förutsätter att de ersätter både buss och förare. Det brukar gå ganska snabbt.

Orsaken till branden är okänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.