Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carina Helmisdotter från Matlaget om ökningen av ansökningar om akut matstöd för ekonomiskt utsatta i Eskilstuna. Foto: SVT

Fler behöver akut matstöd i Eskilstuna – efter prischocken

Uppdaterad
Publicerad

Stadsmissionens lokalorganisation Matlaget ger ut matstöd till ekonomiskt utsatta. De ser nu en markant ökning i antal ansökande.

– Vi ser tyvärr framförallt en ökning av barnfamiljer som ansöker. Det känns jättejobbigt, säger Carina Helmisdotter, teamledare på Matlaget i Eskilstuna.

Antalet människor som Matlaget i Eskilstuna hjälper ökar hela tiden. För ett år sedan hjälpte organisationen cirka 50 barn och idag hjälper de cirka 150 barn. Från ungefär 70 familjer för ett år sedan till totalt drygt 120 familjer idag. Carina Helmisdotter tycker att utvecklingen är oroande.

– Till nästa vecka kommer vi att ligga på 140 familjer. Det är en skrämmande utveckling, säger hon.

Matlaget öppnade i tisdags upp för nya ansökningar om akut matstöd för första gången på två och en halv månad.

Tvingas neka

Ansökningstillfället resulterade i sex beviljade ansökningar och åtta avslag. Cirka 30 personer som stod i kö fick besked om att återkomma vid nästa tillfälle då Matlaget inte hann med alla under dagen. De som får avslag får det för att de lever över det nationella måttet för existensminimum. De som däremot beviljas matstöd får en fast tid då de får gå till Matlaget en gång i veckan och hämta mat.

– Jag har jobbat här i tre och ett halvt år och förut kunde vi ha öppet varje tisdag. Ibland kom det en och ibland kom det fem och ibland kom det ingen. Nu kan vi ha öppet en eller två tisdagar och sedan måste vi stänga för ansökningar ett par månader för det blir fullt på en gång, säger Carina Helmisdotter.

I klippet hör du Carina Helmisdotter berätta om orsakerna till ökningen och hur hon ser på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.