Elhandverktyg är de vanligaste byggverktygen som stjäls från arbetsplatser. Foto: TT

Kraftig ökning av byggstölder – polisen kartlägger ligorna

Publicerad

Stölder från byggarbetsplatser i Sörmland har ökat betydligt det senaste året. Hittills i år har 23 stölder polisanmälts. Ibland stjäl tjuvarna stora maskiner mitt framför ögonen på byggarbetarna.

Oftast är det elhandverktyg som stjäls från låsta containrar under natten. Men stölder från företagsbilar förekommer också.

Men byggtjuvarna stjäl inte längre bara mindre verktyg, förra veckan stals även grävmaskiner i Mariefred och Tystberga till ett totalt värde av närmare en miljon kronor. Under ett och samma dygn skedde tre stölder från byggarbetsplatser i Sörmland.

Sker stölder varje dag

I området runt Åkers styckebruk, Vingåker och Katrineholm har det också försvunnit större maskiner den senaste tiden.

– Vi har noterat en eskalering det senaste året. Varje dag sker det sådana här stölder någonstans i polisregionen, säger Malin Bentzer, operativ analytiker på polisen i region Öst.

Ibland agerar tjuvarna helt öppet dagtid, genom att besöka byggplatserna i arbetskläder.

Stöldgods hittas utomlands

– De är fräcka. Det är inte så många som reagerar när någon kommer i sådana kläder och tar med sig en maskin, för man tänker att den ska användas någon annanstans.

Polisen kartlägger stölderna för att se om de kan kopplas ihop med internationella ligor. Ibland påträffas stöldgods från byggarbetsplatser utomlands, bland annat i Polen och Rumänien, men det är nästintill omöjligt för polisen att spåra varifrån verktygen har stulits.

Polisen har kunnat gripa några personer för stölder. Men oftast har det inte funnits någon anledning att anhålla personer som kontrollerats på platserna, då de inte har haft något stöldgods med sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer