Krematoriet i Nyköping har byggts om – anhöriga kan närvara vid kremeringen

Publicerad

Allt fler väljer kremering i stället för jordbegravning. Det är en av anledningarna till att krematoriet på Nya kyrkogården i Nyköping byggts ut. Nu finns det till exempel ett rum där anhöriga på ett säkert sätt ska kunna närvara vid kremationen.

– Vi är uppe i 850 kremationer om året, för tio år sedan var det ungefär 550, berättar Kalle Hansson, kyrkogårds- och fastighetschef i Nyköpings församling.

I november förra året beslutade kyrkofullmäktige att tillsätta 9,6 miljoner kronor till en ombyggnation som nu är klar.

Fler kistplatser

Krematoriet har bland annat fått 15 nya kistplatser och en ny reningsanläggning. Även tekniken har förbättrats så att det går att genomföra sex kremationer per dygn, mot tidigare fem.

Krematoriet har även byggts ut och fått ett rum som ska användas i samband med utlämning av urnor och visning av avlidna.

Draperi dras åt sidan

Rummet är även till för anhöriga som vill närvara vid kremationen. Då dras ett draperi, som hänger framför en glasvägg, åt sidan så att man kan se kremationsugnen.

– Det man kan se då är när luckan går upp och kistan förs in. Sen när luckan gått ner kan vi öppna glaspartiet och då kan man röra sig fritt i lokalen, men man kan inte se själva kremationen, säger Kalle Hansson.

”Säkrare lösning”

Tidigare när anhöriga närvarat vid kremationen har de fått stå bredvid ugnen.

– Det här känns som en bättre och säkrare lösning, säger Kalle Hansson.

Den 4 november blir det det guidade visningar i krematoriet för allmänheten.

Se hela inslaget på SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer