Grövre brott innebär en tyngre arbetsbelastning för kriminalteknikern Allan Jensen och hans kollegor. Foto: SVT

Kriminalteknikern: ”Vi behöver bli fler”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en brist på kriminaltekniker i landet enligt polisen och det kan göra att utredningar tar längre tid.

– Vi behöver bli fler, säger kriminalteknikern Allan Jensen.

Han utbildade sig till kriminaltekniker 1994 och har sett hur den brottsliga utvecklingen med tiden blivit allt värre.

– Brotten har blivit grövre. Nu är det fler revolvar och kpistar och då ökar arbetsbelastningen eftersom det blir mer att göra på brottsplatserna, säger Allan Jensen.

Ansträngt läge

Bristen på kriminaltekniker är framförallt påtaglig i storstadsregionerna där kriminalteknikerna är hårt ansatta. Men även polisregion Öst där Sörmland, Östergötland och Jönköpings län ingår, har drabbats av grov kriminalitet såsom skjutningar och sprängningar den senaste perioden.

– Vi har haft ett antal skjutningar i samtliga polisområden och det generar mycket arbete. Det låser upp våra kriminaltekniker över längre tid, vilket gör att vi får lägga andra ärenden åt sidan.

”Räcker inte till”

Hur ser du på det?

– Det är tråkigt för det finns en målsägande bakom varje enskilt brott. Det är alltid någon målsägare som blir drabbad, vilket inte är bra, säger han.

På den forensiska sektionen i Eskilstuna märker man av att bristen är stor.

– Jag önskar att vi kunde klara av många fler mängdbrott, där räcker vi inte till idag, säger Jan Karlsson, chef för den forensiska gruppen i Eskilstuna.

Stor polisbrist

En allmän brist på poliser och en pågående generationsväxling är två av orsakerna till att det finns för få kriminaltekniker i landet.

För de 30-tal kriminaltekniker som jobbar i region öst har det blivit mer att göra då man hanterar flera komplexa ärenden idag. Samtidigt som det har blivit allt mer administrativa arbetsuppgifter.

– Förr var vi mer ute än var vi var inne, nu börjar den administrativa biten ta över, säger Allan Jensen.

Kriminaltekniker lånas ut

Det är inte heller ovanligt att kriminaltekniker i polisregion Öst skickas till Stockholm för att göra brottsplatsundersökningar.

– Arbetsbelastningen är ansträngd i framförallt storstadsregionerna och där kommer förfrågningar om personal. Vi gör vad vi kan med de resurser vi har, helt enkelt, säger Joakim Jäderstig.

Kan bli fler civilanställda

För att lösa bristen så kan det bli allt vanligare att polisen anställer civilanställda kriminaltekniker. Enligt Joakim Jäderstig sker redan det på prov i Stockholm och han skulle kunna tänka sig att pröva det i region öst.

– Jag är inte främmande för den tanken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.