Snurra på tallrikar är ett av många trick som barnen lär sig under veckan. Foto: SVT

Kringresande cirkus tränar unga akrobater

Uppdaterad
Publicerad

För första gången besöker en kringresande cirkusskola Eskilstuna kommun, och under en vecka får 45 barn lära sig allt från akrobatik till trampolinhopp.

Cirkusskolan föddes för snart 20 år sedan när den för första gången arrangerades i Trosa och Vagnhärad.

– Det var min pappa som startade den 1998. Han tyckte att barn skulle ha en vettig sommaraktivitet, och då anordnade han tillsammans med en vän en cirkusskola under en vecka i början och en vecka i slutet av sommaren, säger Tobias Friberg, verksamhetsutvecklare på Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, som är en av föreningarna bakom cirkusskolan.

TV: Se barnens cirkuskonster här

Sedan dess har cirkusskolan spridit sig till Gnesta, Katrineholm och Nyköping. I år besöker den för första gången Eskilstuna.

”Jag gillar allt”

Cirkusskolan är till för barn i åldrarna 6 till 16 och de som håller i aktiviteterna är själva akrobater, jonglörer och kunniga inom trampolin.

– Akrobatik är jättejobbigt, ska jag säga. Men det roligaste är trampolin och jonglering, säger Nabil Sowilam. Hans syster Ganah har däremot inga preferenser:

– Jag gillar ju typ allt.

Statliga medel möjliggör cirkusskolan

Cirkusskolan arrangeras av Frisksportförbundet Sörmland och studieförbundet Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet.

Finansieringen i Eskilstuna sker med det statliga sommarlovsstödet, som infördes förra året för att kommuner ska erbjuda kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn.

– Det är viktigt att erbjuda bra aktiviteter på sommaren så att sommarlovet blir förknippad med något kul och inte något som är tråkigt. Då hittar man på annat och det är inte alltid så bra, säger Tobias Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.