Sebastian Holmström, civilutredare på polisen i Katrineholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kanske tänker att polisen har svårare att spåra kryptovaluta men det är någonting vi faktiskt gör”, säger Sebastian Holmström. Foto: Björn Gustavsson

Kryptovaluta allt vanligare i brottsutredningar enligt polisen i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Det blir vanligare att polisen stöter på kryptovaluta under olika typer av brottsutredningar. Vanligast är att valutan används i samband med bedrägerier, penningtvätt och narkotikabrott.

– Vi spårar kryptovaluta, tar det i beslag och vi fryser konton som har kryptovaluta, säger Sebastian Holmström, civilutredare hos polisen i Katrineholm.

Kryptovaluta i sig är inte olagligt men på grund av att den ofta är svår att spåra så är det ett perfekt medel för kriminella nätverk.

– Den absolut största fördelen för kriminella är anonymiteten. Det är fortfarande svårt att spåra kryptotransaktioner även om det är möjligt, säger Niklas Sinander, advokat och expert på kryptovaluta och finansiell reglering.

Det som också lockar kriminella med kryptovaluta är att man kan göra gränsöverskridande betalningar snabbt, enligt Sinander.

Försvårar spårning

En problematisk teknik är även kryptoblandare som döljer transaktionernas ursprung genom att blanda flera kryptotransaktioner med varandra vilket försvårar spårningen.

– I praktiken var det ett större problem tidigare även om det inte försvunnit. Idag har regleringen skärpts och flera kryptoaktörer blivit bättre på att spåra och se om kryptoblandare använts, säger Niklas Sinander.

En del rättsliga åtgärder har vidtagits för att reglera kryptomarknaden, enligt Sinander. Bland annat EU-förordningen MiCA som innebär att aktörer inom kryptobranschen måste ansöka om tillstånd hos Finansinspektionen.

Stort mörkertal

Finansinspektionen har motverkande av penningtvätt och annan brottslighet som ett prioriterat tillsynsområde under 2025, och där ingår bland annat att granska kryptohandlares verksamhet för att motverka penningtvätt. Trots det blir brottsutredningar kopplat till kryptovaluta allt fler.

– Och det finns också ett stort mörkertal, men hur stort är svårt att säga. De rapporter som gjorts tyder på väldigt skilda uppfattningar.

För laglydiga invånare är det dock bedrägerier som utgör störst risk. Hör civilutredare Sebastian Homström i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.