Foto: SVT

Patient med hjärnblödning skickades 15 mil i taxi till annat sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm borde ha använt ambulans för transporten till Uppsala, det anser Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

En man i 70-årsåldern sökte vård på Kullbergska sjukhuset eftersom han drabbats av huvudvärk. Det visade sig vara en hjärnblödning, och han lades in för behandling.

Transporterades till Uppsala

Två dagar senare skickades mannen till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att opereras. Vid det tillfället mådde mannen mycket bättre, så läkaren bedömde inte att han behövde någon ambulans. I stället skickades mannen med taxi de drygt 15 milen till Uppsala.

Resan gick bra, men väl på operationsbordet i Uppsala drabbades mannen av en komplikation som gjorde att han i dag sitter i rullstol. Han anmälde händelsen till Ivo som har tittat närmare på händelsen.

Skulle ha använt ambulans

Myndigheten anser inte att Akademiska sjukhuset gjort något fel. Komplikationen som inträffade var vanlig vid den typen av ingrepp. Men Kullbergska sjukhuset har gjort fel som skickade mannen i en vanlig taxi, anser Ivo. I det här fallet påverkades inte mannens hälsa av resan, men dagarna efter en hjärnblödning är risken större för nya blödningar. Därför borde mannen ha skickats i en ambulans så att han kunde övervakas ifall tillståndet skulle förvärras.

Kullbergska sjukhuset beklagar att mannen inte fick åka ambulans och ska informera personalen om vad som inträffat för att förhindra att det händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Katrineholm

Mer i ämnet