Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara Eresund om vad som nu inventeras – och om de så kallade barnrikehusen på Friggagatan i Katrineholm, som byggdes på 1930-talet och som är en av miljöerna som dokumenteras. Foto: Björn Jansson/SVT, kommunarkivet Katrineholm

Kulturhistoriska miljöer i Katrineholm kartläggs – runt 60 platser får besök

Publicerad

Katrineholms kommun utför nu en inventering av kulturhistoriskt värdefulla miljöer i kommunen. Ett av syftena är att ta reda på hur man kan bevara miljön.

Det är externa konsulter som ska inventera ett 60-tal utvalda miljöer i kommunen som har betydelse för staden. Byggnadsantikvarier kommer att besöka de olika miljöerna för att fotografera och dokumentera.

– Det är viktigt för att kunna förstå samhällets historia, säger planarkitekt Sara Eresund vid kommunen.

Samlar kunskap

Inventeringen görs för att bygga på sig kunskap som kan användas i samband vid till exempel ombyggnad. Några områden som ska undersökas är Julitabygden, stationsområdet, Gröna kulle och lokstallet.

Resultatet kommer även att läggas in i Katrineholms digitala karta som invånarna kan ta del av.

Senast ett kulturmiljövårdsprogram gjordes för hela Katrineholms kommun var på 1980-talet.

I videoklippet ovanför besöker vi de så kallade barnrikehusen där Sara Eresund berättar om historien kring byggnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.