Henrik von Celsing med den tama älgen Lotta, framför byggnaden Stallet 1908. Foto: Släkten Celsing, Sörmlands museum

Huset uppfördes som stall och ridhus runt 1850

Uppdaterad
Publicerad

Det flerfamiljshus i Hälleforsnäs som totalförstördes i en brand under natten till torsdagen var en anrik byggnad från mitten av 1800-talet, känd som Stallet eller Hästskon. Huset ligger alldeles intill bruket, närmaste granne med Kolhusteatern.

Det var brukspatron Lars von Celsing som runt 1850 lät uppföra den byggnad intill Hälleforsnäs bruk som totalförstördes i en brand under natten till torsdagen.

Byggdes om till arbetarbostäder

Byggnaden som heter Stallet men även kallas Hästskon inrymde de första åren just stall, ridhus och vagnslider. Det var också här som den kända älgkon Lotta hade sitt stall i början av 1900-talet. Lotta var en tam älgko som var inkörd och drog både vagn och släde.

1920 byggdes Stallet om till arbetarbostäder med såväl enkelrum för ungkarlar som lägenheter för familjer. Då byggdes även en arbetarmatsal i huset. Under några decennier under 1900-talet inrymde byggnaden dessutom bibliotek.

– Det var en byggnad av kulturhistoriskt värde och stor betydelse för hela bruksområdet, säger Britt-Marie Andersson, mark- och exploateringsansvarig på Flens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.