Hela avdelningen fick diplom av drottningen

Publicerad

Idag besökte drottning Silvia Mälarsjukhuset i Eskilstuna för en ceremoni, då den geriatriska avdelningen Silviacertifierades efter en speciell utbildning från Silviahemmet.

– Det här betyder att de inte bara är intresserade av demenssjukvård utan att de även kan ta hand om patienterna på ett annat sätt, säger drottningen.

Mer kunskap och spetskompetens

Hela avdelningen på runt 60 medarbetare har gått utbildningen och fick ta emot diplom av drottningen. Undersköterskan Tim Winberg var en av dem.

– Man har fått mer kunskap om sjukdomarna och hur man hanterar patienterna på bästa möjliga sätt, säger han.

Utbildningen på tre dagar är det Silviahemmet som står bakom och vårdenhetschefen Henrik Wiklund på Mälarsjukhuset tycker att en sådan här certifiering är bra.

– Vi ville kvalitetssäkra den vård vi bedriver och det är viktigt att man har en spetskompetens, säger han.

Drottning Silvia besökte Mälarsjukhuset när den geriatiska avdelningen Silviacertifierades. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Modern fick demens

Drottningen är själv mycket engagerad i demensvård och hur vården har förändrats på 25 år.

– Jag tror det började med min mor som tyvärr drabbades av demens, men då var det ingen som pratade om demens. Man trodde att det var bara att man blivit gammal och glömsk och att det inte var en sjukdom. Nu vet man bättre och det var därför jag startade en utbildning och Silviahemmet, säger drottningen.

I klippet berättar drottningen om vikten av att ta hand om personer med demens.

Silviahemmets certifieringsprogram

Visa

All personal på hela avdelningen får en breddutbildning i god demensomsorg. Utbildningen har sin grund i Silviahemmets filosofi att aktivt vara en del i utvecklingen av vården av demenssjuka.

Silviahemmet grundades på initiativ av drottningen 1996.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer