Enligt Försäkringskassan skulle kvinnan aldrig ha beviljat assistansersättning vid första ansökningstillfället. Foto: Jessica Gow/TT

Kvinna krävs på 10 miljoner kronor – har felaktigt fått assistansersättning

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Eskilstuna kommun krävs på över tio miljoner kronor från Försäkringskassan. Enligt en utredning ska kvinnan ha fuskat med assistansersättning och fått utbetalningar i tio års tid trots att hon inte behövt personlig assistans i den omfattning hon fått ersättning för.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, blev beviljad assistansersättning 2011 och har även meddelat Försäkringskassan att hennes tillstånd försämrats.

Försäkringskassan skriver i återkravet att de genom en anonym anmälan fått veta att kvinnan fuskat med ersättningen. Enligt anmälaren ska en personlig assistent ha redovisat arbetstid, men i själva verket inte utfört något jobb.

Överenskommelse

Anmälaren har även uppgett att kvinnan och assistenten gjort en överenskommelse om detta.

Vidare granskning visar att tidigare assistenter ska ha fört över delar av sina löner till kvinnans konto. Och utifrån samtal som Försäkringskassan haft med dessa så är kvinnan inte i behov av hjälp i så stor utsträckning som hon själv anmält till Försäkringskassan menar myndigheten.

Enligt Försäkringskassans utredning finns det heller inte några medicinska uppgifter om kvinnans funktionsnedsättning och myndigheten menar att hon lämnat felaktiga och vilseledande uppgifter.

Återkrav på över 10 miljoner

Försäkringskassan skriver att kvinnan utifrån detta aldrig skulle ha beviljats assistansersättning när hon sökte det första gången.

Kvinnan har enligt Försäkringskassan vunnit ekonomiskt på att assistansersättningen betalats ut, och kräver nu att kvinnan ska betala tillbaka över 10 400 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.