Katten på bilden är inte den samma som i artikeln. Foto: TT

Kvinna vägrade avliva kraftigt avmagrad katt – åtalas för djurplågeri

Publicerad

En kvinna från Eskilstuna har åtalats för att ha misskött sin katt. När hon besökte veterinär konstaterades att katten var i mycket dåligt skick och behövde avlivas. Men kvinnan vägrade och försvann från platsen.

Det var i november förra året som kvinnan tog med sig katten till veterinären då den, enligt kvinnan, var slö och trött. Väl hos veterinären gjordes en annan bedömning.

”Jag har aldrig sett en katt i så dåligt skick”, skrev veterinären i ett mejl till länsstyrelsen efter besöket.

”Smet från kliniken”

Enligt veterinären hade katten sköldkörtelproblem och var kraftigt avmagrad. Veterinären sa då till kvinnan att de var tvungna att avliva katten. Men kvinnan var av annan uppfattning, enligt veterinärens mejl.

”Matte vägrar avliva katten och smet från kliniken med sin katt idag när vi var ouppmärksamma en stund.”

När kvinnan kom hem med katten dröjde det bara några timmar innan den självdog, och när länsstyrelsen besökte kvinnan dagen efter låg katten kvar på golvet.

Nekar till brott

Enligt polisens förundersökning hade kvinnan fått reda på att katten var illa däran flera månader tidigare och att hon utsatt den för lidande då hon dels inte tagit kontakt med veterinär tidigare och dels vägrat få den avliad.

Kvinnan, som nekar till brott, åtalas för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet