Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Domprosten Christofer Lundgren berättar om läget i personalen och hur man ser på säkerheten i domkyrkan Foto: SVT

Kyrkan kräver föremålen tillbaka – eller skadestånd på 65 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Om man inte får tillbaka de försvunna begravningsregalierna kräver Strängnäs domkyrkoförsamling drygt 65 miljoner kronor i skadestånd. Det berättade domprost Christofer Lundgren vid tingsrättsförhandlingen på onsdagen.

Sedan föremålen, två kronor och ett riksäpple från 1600-talet stals från domkyrkan i Strängnäs i juli förra året har en värdering av dem gjorts. Enligt den är föremålen värda just 65 miljoner kronor. Kyrkan vill även ha ersättning för bland annat glasmontern som slogs sönder vid stölden.

Men skadeståndskravet kommer inte att hanteras under den pågående rättegången, det meddelade tingsrätten på torsdagsmorgonen. I stället ska det handläggas som ett enskilt tvistemål vid ett senare tillfälle.

Den åtalade 22-åringen nekar brott.

Stöldgodset:

Visa

En 400 år gammal kungakrona och ett riksäpple som tillhört Karl IX. Enligt förundersökningen skadades kronan vid stölden.

En krona som tillhört drottning Kristina den äldre, från samma tid.

I montern fanns även ytterligare ett riksäpple och två spiror. På en av spirorna hittades blod från den misstänkte 22-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet