Kyrkor blir moskéer

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan tappar allt fler medlemmar och måste göra sig av med kyrkor. Samtidigt växer andra religioner och de behöver större lokaler.

Svenska kyrkan ställs att oftare inför problemet att man måste sälja lokaler på grund av ett svikande medlemsantal. I Eskilstuna har två kyrkor varit ute till försäljning.

Men samtidigt finns det andra religioner som växer och därför behöver större lokaler.

Vanligt ute i Europa

I Eskilstuna har den islamiska församlingen precis köpt en frikyrka, men man har också tittat på Svenska kyrkans kyrkor. Att islamiska församlingar köper kyrkor är inget ovanligt menar Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna moské. Speciellt inte om man ser på resten av Europa.

– Muslimer köper kyrkor överallt i Europa nu. De ena har ett vikande besökarantal och de andra har ett ökande, helt enkelt, säger Abd al Haqq Kielan.

Det är svårt att hitta samlad försäljningsstatistik över landets alla kyrkor, men när det gäller de som tillhör svenska kyrkan har 58 kyrkor sålts eller stängts de senaste tolv åren.

– Det finns kyrkor som övergått till andra samfund. Det får man vid varje enskilt tillfälle ta ställning till, säger Sven-Bernard Fast, biskop på Gotland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.