Skottlossningen ägde rum på en adress i centrala Nyköping under tisdagskvällen. Foto: Pontus Stenberg

Två 18-åringar häktas för mordförsök efter skjutningen i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen blev en tonåring svårt skadad efter en skottlossning i centrala Nyköping. Tonåringen uppges fortfarande vara i kritiskt tillstånd, och under fredagseftermiddagen häktades två 18-åriga män på sannolika skäl misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

Den skadade tonåringen, som träffades av ett skott i huvudet, är mycket allvarligt skadad och vårdas för närvarande på sjukhus i Stockholm.

– Det senaste jag hörde är att han är vid liv, men läget är kritiskt och han har opererats flera gånger, säger åklagare Fredrik Beijar.

I samband med händelsen ska det ha skjutits ut ur lägenheten som de två häktade männen och brottsoffret befann sig i, och som en av de misstänkta ska ha bott i. Utöver häktningen är de därför även misstänkta på sannolika skäl för framkallande av fara för andra.

– Man har skjutit ut från lägenheten. De har velat provskjuta, leka, det är inte så tydligt än hur de har tänkt men de har velat provskjuta vapnet i alla fall, säger åklagare Fredrik Beijar.

Enligt Fredrik Beijar ska en av de häktade männen medgett att vapnet som påträffats på platsen tillhör honom, och att han inte har haft tillstånd för vapnet. Man har även kommit över material som filmats inifrån lägenheten. Material som från två olika vinklar visar när det skjuts ut från bostaden.

Båda männen nekar i övrigt till brott, och enligt Fredrik Beijar kan skottet som träffade tonåringen röra sig om ett vådaskott.

– I dagsläget går det inte att utesluta att det kan vara ett vådaskott, men det går heller inte att utesluta att det var avsiktligt, säger Fredrik Beijar.

Flera fynd har gjorts

Såväl de misstänkta som brottsoffret är hemmahörande i Nyköping och ska inte ha varit okända för varandra.

Enligt Fredrik Beijar har det, utöver det vapen som påträffades på brottsplatsen, även gjorts andra fynd. Däribland kläder, som har skickats för analys till Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping.

Fortsätter med förhör

Efter häktningarna fortsätter man nu genomföra fler förhör och samla in mer bevisning. 

– Just nu försöker vi reda ut vad som har hänt. Vi har hört en del personer, däribland boende i fastigheten och personer som befann sig i trapphuset om vad de hört och sett. Sedan försöker vi få in bevis och se vad som finns på sociala medier, i telefoner och vad vi kan få ut av det som lämnats till NFC, säger Fredrik Beijar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.