Sverige måste byta strategi ”i ett så tidigt skede som möjligt”. Foto: TT

Läkare i Eskilstuna opererade höfter i onödan

Publicerad
En läkare på en privat klinik i Eskilstuna får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att flera patienter fått vårdskador till följd av onödiga höftoperationer.

Totalt har 12 personer, som opererats mellan 2016 och 2017, anmält läkaren. I anmälningarna framkommer att nästan alla patienter sökt vård för problem i ena höften, men blivit rekommenderade av läkaren att operera båda höfterna.

En patient beskriver att hen blivit övertalad av läkaren att operera båda höfterna i förebyggande syfte. Något som sedan ledde till att patienten fick byta ut en höftled och fick artros i den andra.

Smärta i flera månader

I alla anmälningar, som SVT Sörmland gått igenom, framgår att patienter fått utstå smärta i flera månader efter operationerna, vissa hade ont i över ett år. En patient beskriver att hen har haft svårt att gå, en annan har periodvis varit sängliggandes.

Flera patienter har även klagat på att läkaren inte gett någon återkoppling och att det saknats information inför operationen.

Vetenskapliga bevis saknades

Nu riktar IVO kritik mot den legitimerade läkaren som genomfört operationerna. Enligt IVO har läkaren orsakat patienter allvarliga vårdskador på grund av att operationerna genomförst utan säkerställda indikationer. Enligt en extern expert som IVO tagit hjälp av saknas vetenskapliga bevis på att höfter kan, som läkaren påstått, opereras i förebyggande syfte.

IVO kritiserar även läkaren för att inte ha följt upp patienterna samt för att ha brustit i sin dokumentation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer