Läkarförbundet är kritiskt till att patienter från andra landsting kan få vård på nätet gratis. Detta efter att ett digitalt vårdföretag etablerat sig i Sörmland, där all primärvård är avgiftsfri. Foto: TT

Läkare kritiserar gratis sjukvård på nätet

Publicerad

Läkarförbundet framför nu kritik efter att ett digitalt vårdföretag etablerat sig i Sörmland och därmed erbjuder gratis vård på nätet. Landstingsrådet Monica Johansson (S) menar att avgiftssystemet behöver ses över.
– Jag kan förstå att det finns en oro, säger hon.

Vid årsskiftet tog ett digitalt vårdföretag över Vingåkers vårdcentral. Det innebär att vårdtjänsten som erbjuds på nätet blir gratis, då all primärvård i Sörmland är avgiftsfri.

Det här kritiseras nu av Läkarförbundet, som menar att det finns en oro bland andra landsting eftersom deras patienter i praktiken skulle kunna använda sig av den här digitala vårdtjänsten gratis.

Vill se över avgiftssystem

Det kan leda till ökade kostnader för de här landstingen och göra att resurser styrs från svårt sjuka personer till patienter med lindriga åkommor, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till Ekot.

Monica Johansson (S), landstingsråd i Sörmland.

Det här systemet har även kritiserats av läkare i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Monica Johansson (S), landstingsråd i Sörmland, håller med om att avgiftssystemet behöver ses över.

”Håller fullständigt med”

– Jag håller fullständigt med Läkarförbundet om att vi behöver titta på det här utifrån ett bredare perspektiv. Ska det finnas en nationell taxa eller är det så att patienter som använder sig av de här tjänsterna, och som hör till andra landsting, ska betala samma avgift som de gör inom det landstinget? I så fall skulle det här problemet försvinna, säger hon.

Hon har lyft upp frågan i den sjukvårdsdelegation som hon sitter i SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Inte öppen för alla

Men hon menar att man inte vill avskaffa den avgiftsfria primärvården i Sörmland.

När SVT Nyheter Sörmland nyligen intervjuade Martin Lindman, vd för Doktor.se som tagit över Vingåkers vårdcentral, sa han att den digitala tjänsten än så länge inte kommer att vara öppen för patienter i hela Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer