Läkare misstänks för grovt narkotikabrott – skrev felaktigt ut tusentals tabletter

Publicerad

En läkare vid ett sjukhus i Västmanland åtalas i Eskilstuna tingsrätt misstänkt för grovt narkotikabrott. Enligt åklagaren har läkaren skrivit ut narkotika till 13 olika personer utan att ha undersökt dem ordentligt.

Sammanlagt handlar det om drygt 7 500 tabletter av olika ångestdämpande och smärtstillande preparat som ska ha skrivits ut under hösten 2019 och våren 2020 på ett sjukhus i Västmanlands län.

I vissa av fallen har patienterna först fått nej av andra läkare. Trots det har mannen skrivit ut preparaten till dem utan att göra någon undersökning av dem. I två fall har patienter dessutom fört över pengar till läkaren.

– Han har skrivit ut så pass mycket tabletter att vi tror att det var för att de skulle säljas eller skänkas vidare, säger vice chefsåklagare Charlotta Tanner.

Enligt åtalet vidgår läkaren händelseförloppet, men nekar till brott.

Misstänks också ha kört påverkad

I mars 2021 drogs läkarens rätt att skriva ut narkotiska läkemedel in efter att Ivo, inspektionen- för vård och omsorg, granskat utskrivningarna.

Förutom den aktuella tingsrättsförhandlingen väntar fler besök i tingsrätten för läkaren. Han misstänks också för drograttfylleri och ringa narkotikabrott efter att ha stoppats av polis under en bilfärd i januari 2021. Enligt åtalet visade blodprover att han brukat amfetamin före eller under färden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer