Foto: TT

Läkare satte fel diagnos – barn hamnade på intensiven

Uppdaterad
Publicerad

Två läkare på en vårdcentral i Strängnäs skickade hem ett barn utan åtgärd. Det ledde till att barnet senare behövde opereras akut och vårdas på intensivavdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

Barnet led av smärtor i magen och feber och följde med sin pappa till vårdcentralen, där fick de träffa två läkare. Dessa fastslog att smärtan var ett magvirus som uppstått i samband med en förkylning, och skickade hem pappan och barnet, enligt enmälan till IVO. Blindtarmsinflammation uteslöts, eftersom barnet enligt läkarna var för litet.

Vårdades på intensiven

En tid senare tog föräldrarna med barnet till akuten på Mälarsjukhuset. Där konstaterades brusten blindtarm och barnet opererades akut.

Efter operationen fördes barnet med ambulans till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm för vård på intensivavdelningen där.

IVO utreder händelsen

Föräldrarna har nu anmält vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som ska utreda händelsen. Barnet ska ha klarat sig utan men.

Om blindtarmsinflammation inte behandlas kan det leda till brusten blindtarm. Det innebär att blindtarmen brister och gör så att avföring läcker ut i buken. Tillståndet kan leda till infektioner och kräver omedelbar operation.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer