Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan sållas bort från vården om uppdraget minskas? Hör Malin Bohlins tankar i klippet ovan. Foto: Frida Gunnvald/SVT

Läkarförbundet om besparingarna: Minska vårdens uppdrag

Publicerad

Regionens kommande besparingar har skapat stor oro bland de anställda. Upp emot 700 kan varslas och nu vill Sörmlands läkarförening att man begränsar vårdens uppdrag.

– Vi kan inte göra allt med alla patienter på färre personer och färre kronor, säger Malin Bohlin, ordförande.

Regionstyrelsen har hittills fattat beslut om en handlingsplan till besparingarna. Där vill man återgå till den personalstyrka som man hade 2019.

Det skulle innebära en minskning med omkring 700 personer. Omkring 400 av dem skulle i så fall vara vårdanställda.

– Det blir spännande att se var man tänker att dessa ska tas ifrån, vi har ingen upplevelse av att många enheter är kraftigt överbemannade, säger Malin Bohlin, ordförande för Sveriges läkarförbunds avdelning i Sörmland.

Oro bland personalen

Men än så länge har inga konkreta förslag kommit på vilka eller hur många som ska varslas. Men besparingarna skapar oro bland de anställda.

För en mindre personalstyrka skulle innebära en ökad arbetsbelastning. Och Sörmlands läkarförening vill att regionpolitikerna ska minska vårdens uppdrag.

Tror inte på minskat uppdrag

Det är dock inte ett förstahandsalternativ enligt Lars Lundqvist (KD), regionråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvård. Han tror att det går att göra fler effektiviseringar.

– I alla verksamheter finns det alltid sätt att göra saker annorlunda, säger han.

Men Sörmlands läkarförening tror inte att det är möjligt:

– Man kan inte tro att man kan spara pengar på att bara effektivisera och slimma en organisation. Det har vi redan gjort i flera år och det finns en gräns för hur mycket det kan slimmas, säger Malin Bohlin.

Vad ser hon att man skulle kunna ta bort från vården? Hör henne berätta i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.