En intern konflikt har blossat upp på Kullbergska sjukhuset i Katrinehom. Foto: SVT

Stor läkarprotest på Kullbergska

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt mellan två chefer inom Landstinget Sörmland skapar kaos på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. 14 läkare hotar att säga upp sig och på fredagen hölls ett krismöte mellan divisionschefen Svante Nyberg och de läkare som hotar att säga upp sig.

Enligt flera källor till SVT Nyheter Sörmland är bakgrunden till turbulensen på Kullbergska sjukhuset en konflikt mellan Svante Nyberg, divisionschefen för medicin, och Ingela Iversen, verksamhetschef för medicinska kliniken på sjukhuset. De ska ha olika syn på hur verksamheten ska bedrivas på sikt och Iversen har därför i dagarna lämnat sin post med omedelbar verkan.

Nu hotar 14 läkare på bland annat medicinkliniken med att i protest lämna in sina avskedansökningar.

Dessa hade läkarna med sig till ett extrainsatt möte på Kullbergska sjukhuset med divisionschefen Svante Nyberg och andra chefer under fredagen.

Nytt möte på tisdag

Under mötet ställde läkarna krav på ledningen för att göra sitt yttersta för att verksamhetschefen Ingela Iversen ska komma tillbaka. Läkarna säger att de annars lämnar in sina avskedsansökningar på tisdag, då det blir ett nytt möte mellan läkarna och divisionsledningen.

En av läkarna som nu protesterar mot ledningen är Dan Hegewald.

– Vi brinner för vården på Kullbergska och vi vill fortsätta ge patienterna en bra vård men under rätt förutsättningar, säger Dan Hegewald.

Skapade stabilitet

Historiskt har det varit svårt att få fast anställda läkare till Kullbergska sjukhuset. Enligt Dan Hegewald har verksamhetschefen Ingela Iversen gjort ett bra jobb med att anställa läkare och skapat en stabilitet i organisationen på sjukhuset sedan hon började. I och med hotet om massuppsägning sluter läkarna alltså upp bakom Iversen.

– Men det här handlar inte i första hand om individerna utan hur man nu handskas med systemet som ger vården här, säger Dan Hegewald.

Rykte om akuten

Enligt Svante Nyberg beror turbulensen på sjukhuset i grunden på ett felaktigt rykte som cirkulerar om att akutmottagningen ska stänga. Det ryktet tillbakavisar han dock när SVT når honom på telefon.

– Det här ryktet är helt ogrundat och verksamheten kommer att fortsätta som den tidigare gjort, säger Svante Nyberg.

Angående konflikten med verksamhetschefen Ingela Iversen och hennes frqamtid är Svante Nyberg fåordig.

– Ingela har slutat på egen begäran och jag vet inte vad hon kommer att göra framöver, säger han.

SVT Nyheter Sörmland har förgäves sökt  Ingela Iversen en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.