Fritidsbanken startar i Nyköping

Publicerad

I Nyköping öppnar snart Fritidsbanken. Här kommer vem som helst kunna låna sin sportutrustning till friluftsdagen eller utflykten.

Grejorna har börjat strömma in till den nystartade fritidsbanken vid Rosvalla i Nyköping. Här ska vem som helst kunna låna sportutrustning gratis i framtiden. Målet är att öppna portarna för allmänheten lagom till sportlovet.

– Jag vet ju till exempel om det är skidåkning eller skridskoåkning i skolan så har inte alla barn utrustning för det, jag menar hur många dagar per år kan man åka skidor?, säger initiativtagaren Eva Henriksson.

Beprövat koncept

Konceptet Sportbanken startade för ett par år sen i Värmland och har vart efter har det spritt sig över landet. Nu får alltså Sörmland sin egen filial i Nyköping.

Förlitar sig på sponsorer och engagemang

Om man vill får man bli stödmedlem för hundra kronor, annars förlitar sig modellen helt på sponsorer som exempelvis i detta fall Nyköpings kommun. Även Nyköpings församling, Sörmlandsidrotten och en allians av flera idrottsföreningar i Nyköping ligger bakom etablerningen av Fritidsbanken i stan.

Men viktigast är såklart de som kommer för att skänka sportutrustning.

– Sport är dyrt numera tyvärr och man vill ju att ungarna ska få hålla på, säger Krissy Holmström, som lämnade in ett par slalomojäxor med tillhörande skidor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer