Birgitta Augustesen tröttnade på livet i Stockholm och valde den sörmländska landsbygden i stället.

Sörmland trotsar trenden – kraftig tillväxt för landsbygden

Publicerad

I Sörmland går landsbygden framåt. Jobben blir fler och inflyttningen ökar.

– Vi märker en optimism och en framtidstro, människor vill satsa, säger Maria Widemo, chef för landsbygdsutveckling på länsstyrelsen.

När Birgitta Augustesen tröttnade på livet i Stockholm valde hon att flytta ut på landet i Sörmland. Hon och hennes man hittade ett sommarhus utanför Malmköping, som sedan blev deras permanenta bostad.

– Det var perfekt med massor utav bärbuskar och äppelträd, precis som man vill ha det på landet, säger Birgitta Augustesen.

Bin blev till butik

Hon började med biodling, och lärde sig ta fram egen honung. Den sålde hon på torget i Malmköping, och därifrån har det växt. Nu driver Birgitta Augustesen en liten butik där hon säljer både egna och andras lokaltproducerade varor.

Den resan, från storstadsbo till egenföretagare på landsbygden, är hon inte ensam. Utvecklingen i Sörmland går tvärtemot mångas idé om landsbygden. Istället för att avfolkas växer både befolkning och sysselsättning utanför tätorterna.

Stor investeringsvilja

På länsstyrelsen har man märkt av den positiva utvecklingen genom att det är många som ansöker om investeringsstöd till sina företag.

– Det strömmar in med ansökningar, det verkar som att investeringsviljan är stor i länet, säger Maria Widemo, chef på enheten för landsbygdsutveckling i länsstyrelsen.

Ett skäl till det är ökade livsmedelspriser, men Maria Widemo menar att det också att många företag utvecklats och därmed nått nya marknader. En trend är att fler gör som Birgitta Augustesen och själva förädlar sina råvaror till en produkt som sedan säljs.

– Det kan vara att man har frukt och bärodlingar och gör sylten själv, säger Maria Widemo.

Turister vandrar till mat

En annan näring som växer på landsbygden är turism, ofta kombinerat med matproduktion. En som gett sig in i den branschen är Lena Gavell. Från sin gård driver hon ett koncept hon kallar för gourmetvandringar.

– Man följer med en guide ut i naturen, och guiden berättar om djur, natur, kultur och historia. Så kommer man till en väl utvald plats så dukas det upp mat som är från småskaligt mathantverk i Sörmland, säger hon.

Lena Gavell upplever att intresset för att semestra i Sörmland har ökat, och gästerna kommer ofta från andra länder.

– Om man tittar på dem som bor på min gård så har jag 86 procent internationella gäster, främst från Tyskland, Österrike och Schweiz, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.