De inblandade misstänks ha stämt träff med olika män via dejtingsajter och sedan rånat dem. Foto: SVT Design

Långa fängelsestraff för ”dejtingliga” i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Domen i den så kallade dejtinghärvan i Strängnäs föll under tisdagen. Nio personer döms, flera till mångåriga fängelsestraff.

Det hela handlar om ett kompisgäng från Strängnäs som enligt domen bland annat satt i system att lura personer till olika platser för att dejta kvinnor. Men väl på plats ska de i stället ha blivit överfallna, rånade och misshandlade av flera personer. De nu dömda personerna har förnekat fler av de handlingar de nu döms för, men några av dem har erkänt på vissa punkter.

Tvingades in i bil

Enligt domen utspelade sig en av händelserna i Nykvarn. En man som tidigare varit inblandad i en narkotikaaffär lurades att träffa en kvinna via en chatt-app. På plats i Nykvarn kom två killar fram till honom och han tvingades in i en bil.

Under bilfärden ska mannen ha tvingats ringa runt till vänner och bekant för att få fram pengar.

Flydde till hus i Strängnäs

Under en kisspaus i Strängnäs flydde han enligt domen från bilen och tog sin tillflykt till ett hus där han såg att det lyste. Väl framme kastade han sig genom en fönsterruta och vidare in i ett sovrum som tillhörde det par som bodde i huset.

Inne i huset uppstod nu ett slagsmål mellan den flyende och de personer som följt efter honom från bilen. Kvinnan som bodde i huset tog sin tillflykt till en toalett och bakom den låsta dörren försökte hon kontakta polisen.

När gärningsmännen hörde att hon försökte ringa polisen flydde de, men tog samtidigt med sig paret i villans fasta telefon.

Olika straff

En man döms nu till sex år och fyra månaders fängelse för bland annat två fall av människorov, grovt vapenbrott, rån och grovt hemfridsbrott.

En person frias, en får sluten ungdomsvård, en får skyddstillsyn och ytterligare en person får villkorlig dom och dagsböter.

Resterande personer i domen får fängelse i varierande skala.

Domarna mot de inblandade i ”dejtingligan”

20-årig man: Fängelse sex år och fyra månader. Skyldig till misshandel, grov misshandel, människorov, människorov mindre grovt brott vid fyra tillfällen, hemfridsbrott, grov stöld, rån vid sex tillfällen, grovt vapenbrott. Frias från försök till grov utpressning samt grovt övergrepp i rättssak.

20-årig man: Fängelse fem år och 10 månader. Skyldig till misshandel, grov misshandel, medhjälp till människorov, människorov mindre grovt brott vid fyra tillfällen, grovt hemfridsbrott, grov stöld, rån vid fem tillfällen, grovt vapenbrott. Frias från  grovt rån, försök till grov utpressning, grovt övergrepp i rättssak.

21-årig kvinna: Fängelse ett år och två månader. Skyldig till rån vid två tillfällen.

19-årig man: fängelse tre år och fyra månader. Skyldig till grov misshandel, människorov, människorov mindre grovt brott vid två tillfällen, rån vid fyra tillfällen. Frias från försök till grov utpressning, grovt övergrepp i rättssak.

20-årig man: Fyra års fängelse. Skyldig till grov misshandel, människorov, människorov mindre grovt brott vid två tillfällen, rån vid tre tillfällen. Frias från försök till grov utpressning, grovt övergrepp i rättssak.

19-årig man: Frias från penningtvättsbrott.

20-årig man: Fängelse tre år och sex månader. Skyldig till grov misshandel, människorov, människorov mindre grovt brott, rån vid tre tillfällen. Frias från försök till grov utpressning, grovt övergrepp i rättssak.

19-årig man: Villkorlig dom och dagsböter. Skyldig till penningtvättsbrott.

18-årig kvinna: Skyddstillsyn och dagsböter för rån.

18-årig man: Sluten ungdomsvård i tio månader. Skyldig till människorov mindre grovt brott, rån, grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.