Anne-Li Fiskesjö, miljövårdsdirektör, säger att Hjälmarens vattenförbund inte skött regleringen av Hjälmaren på ett bra sätt. I klippet berättar hon mer om bland annat åtalsanmälan mot förbundet. Foto: SVT

Länsstyrelsen har åtalsanmält Hjälmarens vattenförbund

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Sörmland har åtalsanmält Hjälmarens vattenförbund, som reglerar vattennivån i Hjälmaren. Dessutom har man gett förbundet förelägganden.

– Vi vill att de följer vattendomen. De uppgifter vi fått från bland annat SMHI:s mätningar visar att de vid vissa tillfällen under vegetationsperioden tappat för mycket vatten, säger Anne-Li Fiskesjö, miljövårdsdirektör hos Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen är kritisk och menar att Hjälmarens vattenförbund inte skött regleringen av vattennivån på rätt sätt. Det har bland annat lett till en rutinmässigt gjord åtalsanmälan och flera former av förelägganden.

I klippet berättar miljövårdsdirektör Anne-Li Fiskesjö hur Länsstyrelsen anser att vattenförbundet skött sin uppgift. Dessutom om en ny utredning som ska ta fram en heltäckande bild av varför vattennivåerna ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.