Foto: SVT/TT

Länsstyrelsen och kommunerna förbereder sig på extra val

Uppdaterad
Publicerad

Än har man inte enats om vem som ska bilda regering i Sverige. Och om den fjärde statsministeromröstningen faller den 23 januari väntar extra val. Redan nu har länsstyrelsen och kommunerna i Sörmland börjat förbereda sig.

Inför valet den nionde september började länsstyrelsen förbereda sig redan ett år i förväg. Om det blir extra val kommer man att ha max tre månader på sig från och med att den sista statsministeromröstningen har ägt rum.

– Det är mycket administrativt som ska lösas på ganska kort tid, säger Rebecka Klereús, valsamordnare på länsstyrelsen i Sörmland.

Utbilda personal

Inför ett extra val behöver länsstyrelsen se till att hitta personer som kan räkna rösterna, hitta en lokal där den slutliga räkningen kan äga rum och man behöver även utbilda personer som ska räkna. Länsstyrelsen har inte tagit fram några siffror på hur mycket det skulle kosta.

400 miljoner kronor

Notan för hela Sverige kommer, enligt Valmyndighetens uppskattning, att landa på drygt 400 miljoner kronor. I Eskilstuna räknar med att ett extra val skulle kosta kommunen 3,5 miljoner kronor.

– Vi kommer behöva anställa röstmottagare och det är även ganska mycket organisation för förvaltningen, säger Lillemor Nordh, ordförande valnämnden Eskilstuna.

Har ni budgeterat för detta?

– Nej, utan vi räknar med att få hjälp från staten, säger hon.

Talmannens tidplan

10 januari ska Valmyndigheten ge besked om vilket datum som skulle passa för ett omval.

16 januari genomförs den tredje statsministeromröstningen.

23 januari sker den fjärde och sista statsministeromröstningen, och om den faller väntar extra val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.