Snart kan den här snigeln finnas i sörmländska trädgårdar. Hör länsstyrelsen berätta om vad du ska göra om du stöter på den. Foto: TT/Göteborgs Naturhistoriska Museum

Länsstyrelsens uppmaning om invasiva snigeln: ”Håll utkik”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ännu inga inrapporterade fall om den svarthuvade snigeln i Sörmland. Men länet är omringat eftersom snigeln finns i Östergötlands län, Örebro, Västmanland, Stockholm och Uppsala.

– Vi vet inte riktigt vad den kan ställa till med, men den räknas som invasiv art, säger Kajsa Stenemark, projektledare invasiva arter på länsstyrelsen i Sörmland.

En invasiv art har potentialen att orsaka problem. Därför vill länsstyrelsen vara beredd när det väl dyker upp bekräftade fall även i Sörmland.

Den svarthuvade snigeln dök första gången upp i Sverige för runt två år sedan och i klippet berättar Kajsa Stenemark vad du ska göra om du stöter på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.