Peter Reuterström, lantbrukare i Eskilstuna, menar att förbudet mot bekämpningsmedlen kommer att ha en stor påverkan på odlingar. Foto: SVT

Lantbrukare om nya förbudet: ”Kommer få stora problem”

Publicerad

EU-kommissionens beslut om att totalförbjuda tre typer av bekämpningsmedlet neonikotinoider utomhus har en stor påverkan på svenska odlingar. Det påstår svenska lantbrukare som SVT talat med.
– Förutom vårrapsen är det sockerbetsodlingen som påverkas mest. Den kommer att få stora problem, säger Peter Reuterström, lantbrukare i Eskilstuna.

Efter larmrapporter om att flera typer av bekämpningsmedlet neonikotinoider innebär en stor risk för pollinerande bin och humlor beslutade EU-kommissionen under fredagen om ett totalförbud mot dessa insektsmedel.

Sockerbetsodlingen påverkas

Bekämpningsmedlen har använts för att behandla grödor mot jordloppor.

Tidigare har det funnits ett tillfälligt förbud, men det har inte gällt sockerbetsodlingar.

– Det tillfälliga förbudet har inte gällt icke blommande grödor. Dem har man kunnat använda de här medlen på, men det nya förbudet gäller även dessa och då kommer sockerbetsodlingen att få stora problem, säger Peter Reuterström, lantbrukare i Eskilstuna.

”En förutsättning för odlingen”

Ett minskat antal humlor och bin eller ovälkomna insekter i jordbruket, vad ser du värst på?

–Självklart är humlor och bin en förutsättning för hela odlingen så dem måste vi ha. Sedan får vi hantera de icke önskade insekterna på något sätt som inte skadar humlor och bin. Vi är helt beroende av pollinatörerna, både i oljeväxtodlingen och i andra blommande grödor som vi har.

Hör mer om lantbrukarens syn på hur förbudet påverkar odlingarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer