Lantbrukaren Christin Larsson spår att hennes spannmålsskörd blir 40 procent mindre i år. Foto: SVT

Lantbrukaren Christin spår rejält minskad spannmålsskörd

Publicerad

Lantbrukaren Christin Larsson i sörmländska Abbotnäs spår att hennes spannmålsskörd kommer vara 40 procent mindre den här säsongen jämfört med normalt på grund av det varma vädret.

För ett par veckor sedan var Christin Larsson fortfarande ganska optimistisk och tänkte att hon skulle kunna få ut 80 procent av en normalskörd i år. Men den varma sommaren har lagt grus i maskineriet.

– Men de sista veckan har det tryckt på ordentligt och nu gissar jag på 60 procent, säger hon.

30 procent lägre skörd

Den svåra torkan gör att den svenska spannmålsskörden blir drygt 30 procent lägre än normalt i år, visar Lantmännens skördeprognos.

Christin Larsson är både ledamot i LRF:s regionstyrelse och sitter även i Lantmännens distriktsstyrelse för Sörmland. Ungefär en tredjedel av inkomsterna i hennes familjeföretag kommer från spannmålsproduktionen. Och hon säger att det  finns flera sörmländska bönder som har det värre just nu än hon.

– Det finns områden som har fått mindre regn än vad vi har fått. Längs kusten vid Tystberga till exempel har de har i stort sett inte fått nånting, säger hon.

Hoppas på stigande priser

Eftersom i stort sett hela norra Europa lider av torka hoppas nu Christin Larsson på att stigande marknadspriser på vete ska kompenserna bönderna för de minskade skördarna.

– Inte fullt ut förstås, så naiv är jag inte, men till viss del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.