Foto: SVT

Lärarförbundet: Statistik är en sak och verklighet en annan

Uppdaterad
Publicerad

På Lärarförbundet i Eskilstuna är man väl medveten om att det som ser ut som minskade barngrupper på papperet inte alltid stämmer med verkligheten.

– Rent statistiskt är det ju en minskning, men tyvärr är det ju inte det man upplever i verkligheten, säger ordförande Cecilia Rahbek Nöhr.

I teorin har Eskilstunas förskolor minskat barngrupperna. Men som SVT Nyheter Sörmland har berättat är verkligheten ofta en annan. Orsaken till att det är svårt att minska barngrupperna också i praktiken stavas brist på förskollärare, enligt Lärarförbundet i Eskilstuna.

Hon poängterar att det ser olika ut på olika förskolor. En del har färre barn än det från början var tänkt, men många har – som vår granskning visar – också fler.

Missvisande statistik

Enligt de siffror som Eskilstuna kommun har redovisat till Skolverket hade barngrupperna i snitt 15,6 barn under 2017. Det ser ut som en klar minskning jämfört med året före då snittsiffran var 18,6 – en minskning som kommunen fått statsbidrag för.

Cecilia Rahbek Nöhr håller med om att statistiken som redovisats till Skolverket kan vara missvisande.

– Men samtidigt tror jag att klok vän av ordning förstår att statistik är en sak och verklighet en annan, och att man faktiskt behöver titta på båda delarna, säger hon.

Tvingas betala tillbaka

Om inte förskolorna klarar att leva upp till löftet att minska gruppernas storlek kan de tvingas betala tillbaka statsbidraget.

– Det vore förödande om vi skulle bli återbetalningsskyldiga, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.