Foto: Arkivbild

Larm stoppades i flera kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal svenska kommuner drabbades under två timmar på lördagsförmiddagen av totalt driftstopp i sina trygghetslarm.

Larmen som ofta bärs av äldre och funktionshindrade slutade att fungera efter ett tekniskt fel hos leverantören Caretech. Cirka 46 000 personer använder bolagets larm.

Felet var åtgärdat strax efter klockan 13, enligt Peter Svensk, företagets vice vd.

– Vi har haft en kommunikationsstörning och tekniker håller nu på att undersöka exakt vad som har hänt, säger han till TT.

”Väldigt allvarlig händelse”

Enligt företaget är det första gången en störning med liknande omfattning inträffar.

– Det är en väldigt allvarlig händelse som vi absolut måste hitta orsaken till och framförallt se till så att inget liknande händer igen, säger Peter Svensk.

Exakt vad som orsakade felet ska nu utredas av företaget.

– Det finns back-up system. Men det kan hända oförutsedda saker som i kombination med varandra gör att det blir så här.

Eskilstuna drabbat

Driftstörningarna drabbade bland annat drygt 2.000 personer i Eskilstuna och Torshälla. Kommunen meddelar att trycket är hårt sedan felet blev avhjälpt och att det kan bli fördröjningar i utringningen.

”Vi forsätter att bevaka inkommande larm vilket gör att vi kortar ner åtgärdstiden”, skriver kommunen på sin webbplats.

Akutnummer

Får man ingen kontakt med larmpersonal går det fortfarande att ringa 070-086 62 57 eller 070-086 62 58.

Juha Stenfors, enhetschef för kommunens larmgrupp, säger till Eskilstuna-Kuriren att man inte fått några indikationer på att något allvarligt skulle ha hänt under tiden som larmen inte fungerade.

Extra tillsyn i Linköping

Även i Linköping slogs trygghetslarmen uts under två till tre timmar på lördagen. Kommunens omsorgskontor uppger att man omgående informerade alla utförare av hemtjänst om felet.

Personal inom hemtjänsten vidtog också åtgärder i form av extra tillsyn, telefonkontakter med mera till användarna av trygghetslarm.

Vid tretiden var larmsystemet åter i funktion.

Uppmaning från SKL

Sveriges Kommuner och Landsting har nyligen uppmanat landets kommuner att byta ut de analoga trygghetslarmen som går via telefonnätet till säkrare digitala larm.

Trygghetslarm

  • Den officiella siffran över hur många som har beviljats trygghetslarm i Sverige är cirka 160 000. Hjälpmedelsinstitutet uppskattar dock att det i själva verket rör sig om betydligt fler som har larm – snarare omkring 200 000.
  • Trygghetslarm beviljas för äldre och funktionshindrade. Larmet ska vara ett sätt att snabbt komma i kontakt med omsorgspersonal för att få hjälp.
  • När den digitala infrastrukturen förändras ställer det nya krav på trygghetslarmen och larmcentralerna. Socialstyrelsen och Hjälpmedelsinstitutet utreder hur teknikskiftet ska gå till.

Källa: Hjälpmedelsinstitutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.