En lastbil välte på E4 vid Jönåker natten söndag och bärgades först sent på eftermiddagen. Foto: SVT

Stora problem efter snöandet – tåg inställda

Uppdaterad
Publicerad

Snöovädret har ställt till det runt om i Sörmland under söndagen. En lastbil välte under natten och en annan lastbil blockerade E4 mitt i morgontrafiken. Det var dessutom totalstopp i tågtrafiken mellan Eskilstuna och Stockholm under större delen av dagen – och på kvällen stod tågtrafiken i Nyköping still.

Stoppet, som orsakades av snö på kontaktledningen, påverkar alla tåg på sträckan Stockholm – Nykvarn/Eskilstuna/Kungsör. Trafikverket skickade omedelbart ut entreprenörer för att ta bort snön, men länge fanns ingen prognos för när trafiken kunde komma igång igen.

Under kvällen rullade tågtrafiken på sträckan igen, men med vissa förseningar.

I Nyköping har alla tåg ställts in under söndagskvällen, enligt SJ:s hemsida. Där väntas trafiken vara i gång igen klockan 03 under natten till måndagen.

Ymnigt snöfall

Mellan Strängnäs och Stockholm försenades tågtrafiken under morgonen på grund av ett växelfel till följd av ymnigt snöfall. Även tågtrafiken mellan Stockholm och Katrineholm och vidare söderut påverkas.

Snökaoset har också ställt till det på vägarna. Vid 01-tiden natten till söndag inkom larm om att en lastbil kört ner i diket och vält på E4 i höjd med Jönåker. Polis och räddningstjänst larmades och norrgående körfält spärrades av.

– Det gick hål på dieseltanken till kylaggregatet så vi har pumpat upp diesel under natten, säger Henrik Dewoon-Thorén vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

En lastbil åkte ner i diket och välte på E4 i höjd med Jönåker vid 01-tiden natten till söndag. Foto: Pontus Stenberg

Lastbil blockerade trafiken

Lastbilsföraren kunde själv ta sig ur lastbilen, enligt initiala uppgifter från SOS Alarm.

Trafikverket rapporterade under morgonen också om en annan lastbilsolycka på E4, i höjd med Lästringe. Det var en lastbil med släp som vikt sig efter att ha fått sladd. Ekipaget ställde sig på tvären över norrgående körfält och blockerade trafiken.

Bärgare larmades ut och trafiken dirigerades om. Två timmar senare hade lastbilen bärgats från körbanan.

Plogbil i diket

Flera personbilar har varit inblandade i singelolyckor under dagen och morgonen, men inga allvarliga skador har rapporterats.

– Det är jättehalt, säger Henrik Dewoon-Thorén.

På Västerleden i Eskilstuna körde en plogbil av vägen vid 11-tiden. Vägen stängdes av för trafik under bärgningsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.