Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här är nog det grövsta ärendet vi har utrett och hittat hittills, säger Simon Brunner teamledare för Eskilstuna kommuns enhet som utreder felaktiga utbetalningar. Hör mer hur mannen lurade kommunen. Foto: SVT

50-åring lurade kommunen på en halv miljon kronor – hade dubbla identiteter

Uppdaterad
Publicerad

Mannen levde bokstavligen ett dubbelliv i Eskilstuna. Med två olika identiteter lyckades 50-åringen under fem år få ut 498 000 kronor i form av försörjningsstöd.

Under hösten uppmärksammade handläggare på enheten för ekonomiskt bistånd att allt inte stod rätt till. En utredning inleddes och några månader senare kunde kommunen konstatera att de under minst fem års tid, från 2018 till våren 2023, lurats på en halv miljon kronor.

– Det här är nog det grövsta ärendet vi har utrett och hittat hittills, säger Simon Brunner, teamledare för Eskilstuna kommuns enhet som utreder felaktiga utbetalningar.

Det utredningen kom fram till var att mannen lyckats skapa ytterligare en identitet med giltiga id-handlingar och bank-id. På så sätt kunde mannen månad efter månad söka ekonomiskt bistånd för två personer, en verklig och en påhittat.

Enligt Simon Brunner misstänks mannen ha gjort sig skyldig till bidragsbrott och ärendet är polisanmält. Eskilstuna kommun har också lämnat vidare uppgifter om mannen till andra myndigheter så som Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.