Det är uppenbart att Unga örnar är en politisk organisation, hävdar Stefan Krstic (L). Foto: SVT

Liberalerna kritiska mot skattepengar till Unga örnar

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Eskilstuna är kritiska mot att styrelsen för det kommunala bolaget Eskilstuna kommunföretag beslutat att sponsra organisationen Unga örnar med 200 000 kronor fram till 2022.

Det var i oktober som styrelsen för Eskilstuna kommunföretag röstade för att sponsra Unga örnar. Omröstningen blev jämn och den avgörande ja-rösten lades av den s-märkta styrelseordföranden Lars Andersson, något Eskilstuna-Kuriren var första med att berätta.

De styrelseledamöter som var emot menar att Unga örnar är en del av den socialdemokratiska arbetarrörelsen. Själva menar Unga örnar, som bland annat bedriver ungdomsverksamhet i Eskilstuna, att de är partipolitiskt obundna.

– De bedriver ingen politisk verksamhet men däremot en mycket viktig ungdomsverksamhet i många områden i Eskilstuna, säger Lars Andersson (S).

”Pumpa in pengar”

Men enligt Liberalerna strider beslutet att sponsra Unga örnar mot det kommunala bolagets sponsringspolicy, om att inte sponsra politiska organisationer.

– Jag har inget emot att de söker bidrag för sin fritidsverksamhet men att som kommun bara pumpa in pengar via sponsring är ju ingen prestation alls, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.