Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare och verksamhetschef i landstinget Sörmland.

Minimal risk att smittas av blödarfeber

Publicerad

Den ovanliga jättefästingen, som bland annat hittats i Nyköpingstrakten, kan sprida allvarliga sjukdomar, som blödarfeber och rikettsios. Men risken att smittas är extremt liten, enligt landstingets smittskyddsläkare.

På landstinget Sörmland har man inte funnit skäl till oro, efter de nya fynden av jättefästingen Hyalomma.

I andra länder har jättefästingarna visat sig kunna bära på smittämnen som kan vara farliga för människor och djur. Men inget av de exemplar som SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt hittills analyserat har burit på någon smitta. Och risken att människor skulle få smittan från fästingar i Sverige är extremt liten.

Drabbar väldigt olika

En sjukdom som fästingarna visat sig kunna sprida i andra länder är en typ av blödarfeber som kallas Krim-Kongo, en febersjukdom med varierande inslag av blödningar.

– Det är ett virus som kan drabba väldigt olika. Många blir inte sjuka alls, men ibland kan den orsaka blödningar från inre organ, förklarar Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i landstinget Sörmland.

Sjukdomen, som har hög dödlighet, finns inte i Sverige, men eftersom det finns en liten risk att få den här typen av smitta om man rest utomlands finns det alltid infektionsspecialister att tillgå som kan de här sjukdomarna.

Finns inget vaccin

En annan smitta som jättefästingarna visat sig sprida i andra länder är rickettsios.

– Rickettsios är inte en typ av sjukdom, utan flera olika. De kan vara både lindriga och allvarliga. I vissa fall kan de ge utslag och feber, i andra fall kan de orsaka organsvikt, förklarar Helena Hervius Askling.

I dagsläget finns inget vaccin mot någon av de här sjukdomarna. Mot blödarfeber finns heller inget botemedel.

– Men rickettsios behandlas med antibiotika, förklarar Helena Hervius Askling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.