Foto: SVT

Ljusning för kalklinbanan

Uppdaterad
Publicerad

Det kan finnas en framtid för den omtalade kalklinbanan mellan Forsby och Köping. I alla fall en del av den.

Den 41,2 kilometer långa banan som bland annat passerar genom kommunerna i Vingåker, Katrineholm och Eskilstuna har länge varit omdiskuterad.

Nordkalk som äger banan började i somras ta bort korgar efter beslut om att banan skulle rivas – en chock för föreningen Kalklinbanans vänner som under många år slagits för att k-märka banan.

Nu verkar det dock som att föreningen kan få behålla en del av banan, den mellan Malmberga och Granhammar. Sträckan som skulle bevaras ligger på norra sidan av Hjälmaren i Eskilstuna och Kungsörs kommun.

Nordkalk och Kalklinbanans vänner har långt gågna förhandlingar om att föreningen ska få en fjärdedel av banan, berättar Klaus-Jürgen Schmidt från Kalklinbanans vänner.

– Vi i föreningen räknar med att det är helt klart nu och att vi kommer kunna sätta igång med vår verksamhet efter nyår, säger han.

Nordkalks Kommunikationschef Eva Feldt säger dock till SVT Sörmland att vissa detaljer återstår innan allt är färdigt. – Vi är positiva till förslaget och hoppas gå i mål med det men fortfarande pågår en del förhandlingar innan allt är klart.

Om förslaget ska bli verklighet krävs dock att även markägarna ger sitt godkännande först.

Kalklinbanans vänners planer för området är många. Bland annat planerar föreningen att öppna ett museum, anordna visningar och konstutställningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalklinbanan

Mer i ämnet