Ett lodjur har fått ungar i Flens kommun och enligt länsstyrelsen rör det sig lodjur runt om i hela Sörmland. Foto: TT

Lodjur angriper katter – tre dödade på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har tre katter i Eskilstunatrakten dödats. Enligt Max Israelsson, kvalitetssäkrare på länsstyrelsen, är det tämligen säkert att det rör sig om lodjursattacker.

– Jag spårade vid platsen där den första katten dödades, och det fanns lodjursspår runt omkring. Även vid platsen där den andra katten dödades finns tämligen säkra lodjursspår, och skadorna på den senaste katten som dödades tyder på att den dödats av lodjur, säger Max Isralesson. 

Föryngring  i Flen

Hur många lodjur som finns i Sörmland vet man inte, men vid den inventering som gjorts i vinter har man konstaterat en föryngring i Flens kommun.

– Vi vet också att det finns föryngringar på gränsen till flera län intill Sörmland, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Följer beteendet

Kan det bli aktuellt med skyddsjakt efter kattangreppen?

– Angrepp på tamkatt är inte grundande för skyddsjakt. Vi följer alltid rovdjurens beteende om allmänheten rapporterar observationer och kan notera om djuret är friskt och beter sig naturligt.

– Att lodjur rör sig i närheten av människor och bostadshus är vanligt, även om människan inte alltid märker det, säger Lovisa Häggström.

Kan ta stora bytesdjur

Hur vanligt är det med lodjursangrepp på tamdjur?

– Enligt viltskadecenters statistik kvalitetssäkrades 223 angrepp på tamdjur i Sverige 2017, men tamkatt fanns inte med i den statistiken. Vi vet dock att angrepp på katter förekommer, säger Lovisa Häggström.

Max Israelsson berättar att lodjur brukar äta hare, rådjur och även kan ta större djur som dovhjortar och även renar.

– Stora rovdjur konkurrerar också med små rovdjur, så de tar gärna mindre rovdjur som en katt om de kommer åt, säger Israelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.