Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

När matpriserna stiger: Lokalt lyft för hemodlat i Vagnhärad

Publicerad

Trosa kommuns projekt Odla vardagsmaten har väckt stort intresse. Det märks inte minst vid Trosaåns strand i Vagnhärad där det växer så det knakar på på lotterna hos föreningen Ålyckan.

Kolonilottsföreningen startade för fyra år sedan, då man fick tillgång till den gamla åkermarken av Trosa kommun.

Fler och fler av de 36 lotterna har fyllts, och i dag är 26 av dem uthyrda. Kommunens odlingsprojekt har gett ytterligare en skjuts åt intresset.

– Vi är flera stycken som är med i odlingsgrupperna och vi har lärt oss allt från att så, till jord och kompost. Det har varit riktigt lyckat, säger Christina Corbell, ordförande i Ålyckans kolonilottsförening.

Succé för odlingsprojektet

Från början var förhoppningen ett fyrtiotal deltagare i projektet Odla vardagsmaten, men det har blivit det dubbla.

– Uppdraget är att lära deltagarna att tillvarata den egenodlade maten på bästa sätt. Förr kunde vi det här, med det har förändrats, säger projektledaren Charlotta André.

Fyra olika odlingscoacher finns tillgängliga och vid olika tillfällen träffas deltagarna i större, så kallade odlingsgrupper för att dela erfarenheter. Tanken är att bygga en gemenskap kring odlingen.

– Det har växt till en riktig odlingscommunity här i kommunen, säger Charlotta André.

Ökad krismedvetenhet

Orsakerna till det växande odlarintresset tror Charlotta André är flera, men en ökad medvetenhet om samhällets sårbarhet vid kriser är ett återkommande samtalsämne.

– Det handlar dels om att vi sedan flera år tillbaka sett ett ökat intresse för natur och trädgård, som också tog ytterligare fart under pandemin. Sen har kriget i Ukraina och den senaste tidens inflation gett ytterligare perspektiv, säger Charlotta André.

Från åkermark till odlingslotter – följ med till Ålyckan och se vad som odlas i videoklippet ovanför

ODLA VARDAGSMATEN

• Projekt inom Trosa kommun

• Pågår under 2023 och 2024

• Total kostnad för projektet: 1,8 miljoner kronor

• Finansieras till största del av EU och staten

Källa: Trosa kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.