Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Elin Fahlén valde att hoppa på lokförarutbildningen. Foto: SVT

Ny lokförarutbildning igång i Eskilstuna – eleven Elin: ”Jobbmöjligheten ett stort plus”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan startade tågbolaget MTR en yrkeshögskoleutbildning till lokförare i Eskilstuna. 28 elever ska få 44 veckors utbildning innan de är klara för anställning i ett tågbolag och om ungefär ett år kan de sätta sig i förarhytten och vara en del av lösningen till landets lokförarbrist.

– Det bra att folk kan utbilda sig till lokförare och då tror jag inte att problemen kvarstår, säger eleven Elin Fahlén.

Utbildningen, som precis börjat, sker på Gredbydepån och läraren Björn Norling har en klass på 28 elever.

– Det är så skilda individer. Från unga, som bara läst gymnasiet, till äldre som vill sadla om senare i karriären. Men alla har genomgått urvalstester, urvalsprover och läkarundersökningar för att vi ska se att de passar som lokförare, säger han.

Bristen på lokförare i Sverige är en av anledningarna till den senaste tidens tågstrul i Mälardalen och nyligen lovade MTR fler lokförare i mitten av januari 2024.

– Vi har utökat våra utbildningsplatser. Nu påbörjar vi utbildningen här i Eskilstuna och vi har sedan tidigare utbildning i Stockholm. Under 2023 är det dryga 200 nya lokförare som utbildas genom oss, säger Erik Söderberg, presschef på MTR.

Att det är ett bristyrke ökar chansen att få ett fast jobb.

– Jag tycker det är viktigt att veta att det finns möjligheter till jobb när man utbildar sig, så det är ett stort plus, säger Elin Fahlén.

I klippet berättar Elin Fahlen om varför hon väljer att studera till lokförare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.