Varför inte locka barnmorskor med högre löner? Hör förlossningssamordnare Nicole Silverstolpes svar. Foto: TT arkivbild/Region Stockholm

Förlossningssamordnaren:”Mitt uppdrag handlar inte om löner”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring hundra barnmorskor har under året sagt upp sig i Region Stockholm, men regionens förlossningssamordnare går inte vidare med barnmorskornas krav på högre löner.

– Det som hindrar är att det är en avtalsrörelse som ska skötas inom ramen för vad man brukar göra, säger Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare.

Tidigare i veckan presenterade regionen flera åtgärder för att lösa förlossningskrisen. Men högre lön till barnmorskorna  ingår inte i de tänkta åtgärderna, något som P1 rapporterat om.

– Det är som att slänga in en brandfackla. Det är ett krav som barnmorskorna vill ha och det är en grundbult i allas kravlista, säger Maria Nordén Norman, fackligt förtroendevald i Stockholm, Svenska Barnmorskeförbundet SRAT. 

Nyexaminerade barnmorskor lämnar

En nyexaminerad barnmorska tjänar mellan 33 000 -35 000 kronor i månaden. Enligt Barnmorskeförbundet går många barnmorskor tillbaka till arbetet som sjuksköterska eftersom de då tjänar bättre.

– Vi kan inte vänta in en lönerevision, det behövs göras nu. Det saknas barnmorskor och min oro är att de som arbetar kvar kommer att kämpa för att upprätthålla patientsäkerheten tills de blir utbrända, säger Maria Nordén Norman, Svenska Barnmorskeförbundet SRAT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.